589 Resultats
04/06/13 Robades les restes de l'esquelet trobat a Coll de Nargó


04/06/13 Manel Esteller, premi Rey Jaime I en recerca bàsica


28/05/13 Escola de Primavera ACER, crònica de Raül Toran

Escola de primavera de l’ACER, a la Pedrera

En Andreu Botella, secretari general de l’ACER va presentar la jornada. En Jordi Morató, responsable de comunicació de l’IDIBELL, va obrir l’Escola de Primavera de l’ACER, trobada anual de responsables de comunicació de centres de recerca vinculats amb l’entitat, i es va centrar sobre una enquesta que es va passar als centres de recerca sobre la importància de la divulgació i comunicació científica. A l’enquesta es va preguntar sobre la importància dels centres de recerca sobre les activitats dirigides al públic general. “La resposta va ser positiva. De la mateixa manera, els centres de recerca es van pronunciar sobre fer activitats al centres educatius”, va introduir Morató.

“Molts dels centres fan xerrades i jornades de portes d’obertes, als propis centres, i conferències i activitats a centres cívics”, comentà Morató. Les activitats més destacades s’agrupen en tallers Escolab, activitats de la setmana de la ciència, de la festa de la ciència i en la setmana del cervell, entre altres.

Respecte als factors que impedeixen fer més activitats de divulgació són la manca de recursos econòmics i personal, així com la manca de temps.

Resposta de les escoles

“Les escoles comenten que, generalment, sempre reben resposta. I els centres gairebé podem acceptar i gestionar les peticions”, comenta Morató.

Els centres de recerca reben moltes peticions pels treballs de recerca i alguna vegada es perden. Però, segons les vostres respostes “gairebé es poden gestionar quasi totes les peticions”.

Preguntes obertes

Les respostes del centres de recerca van indicar que els aspectes positius eren que les activitats divulgatives dels centres servia per “apropar la ciència a les escoles, servia per resoldre dubtes i servia per despertar l’interès per la ciència”. I entre els aspectes negatius, els centres es queixen que “hi ha una manca de temps per poder fer les activitats, que alguns centres educatius no preparen prèviament la visita, hi ha manca de recursos de personal i econòmic, tant des del punt de vista dels centres educatius com els centres de recerca i que alguns grups de visites són massa gran”.

De les respostes per no fer activitats de divulgació i comunicació, les respostes van ser manca de temps, de recursos i també perquè no ho consideraven prioritari.

Els reptes

“En l’àmbit educatiu s’hauria d’incorporar a l’assessorament a bons professors, s’hauria de fer servir la influència de les empreses per recolzar la revolució en l’educació científica i s’hauria d’ensenyar a pensar científicament, incorporant qüestions científiques actives a les classes de ciència”, especificà Morató.

Elements per la reflexió

“Com podem contribuir  des dels centres de recerca a la millora de l’educació científica? Donem resposta a les necessitats? Hi ha prou recursos? Hi ha una oferta adient?”, van ser algunes de les qüestions que va plantejar el ponent per encetar el debat entre els assistents.

“Considerem que val la pena realitzar aquest tipus d’activitat? Ho fem perquè toca? Hi ha dos centres de recerca que no ho fan perquè no ho veuen prioritari. Però la resta sembla que sí que ho creien necessari”, va concloure en Morató.22/05/13 L'ascens i declivi dels cocodrils del Miocè a l'Amèrica del Sud


20/05/13 ICIQ reaches publication number 1000 and h index of 75


17/05/13 Jornada de reflexió ACER: RIS3

El passat dijous 16 de maig, a la seu de l'IBEC, es va celebrar la Jornada de Reflexió de l'ACER que es va dedicar a l’Estratègia d‘especialització intel·ligent en recerca i innovació RIS3.

L'acte va comptar amb la presència del Director General de Recerca, el Sr. Josep Maria Martorell, que va introduir la sessió per tot seguit, iniciar un debat entre els assistents, que van ser al voltant de 40 persones.15/05/13 3a Escola de Primavera ACER: la Ciència a les Aules

Aquest passat dimecres 15 de maig, a l’Auditori de la Pedrera es va celebrar la 3a edició de l’Escola de Primavera de l’ACER. L’Escola de primavera de l’ACER és el punt de trobada anual dels comunicadors i divulgadors que treballen als centres de recerca associats a l’ACER.

El tema d’aquesta edició de l’Escola va ser “La ciència a les aules”, i al llarg de tot el matí van intervenir diferents ponents, en diferents formats per parlar de la tasca de divulgació de la ciència als centres educatius. Per aquesta temàtica especial, es va poder comptar amb la assistència d’una trentena de mestres que ens van acompanyar al llarg de la jornada.

L’Escola va començar amb la benvinguda a càrrec de Salvador García (Director de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya-La Pedrera) i Andreu Botella (Secretari Executiu de l’ACER). Seguidament es va fer una presentació de l’enquesta realitzada als centres sota el nom de “La comunicació dels centres de recerca amb les escoles: acció prescindible o estratègica?”.

Després quatre centres van presentar les seves experiències en divulgació. Així van parlar Glòria Lligadas (CRG), Marta García-Matos (ICFO), Alina Hirschmann (IEEC) i Gemma Fortea (ICAC). Després d’una pausa es va fer una taula rodona titulada “Activitats centres de recerca / escoles, organitzades per tercers” en què van intervenir Jordi Sabaté (Departament d’Ensenyament), Diana Escobar (Ajuntament de Barcelona) i Eva Calvés (Fundació Catalunya-La Pedrera), aquesta taula rodona fou moderada per Raül Toran (CREAL-ISGlobal).

Finalment la Roser Pintó (CRECIM) va fer la ponència titulada “la transferència de coneixement: reptes i oportunitats”, en què va reflexionar sobre el fet comunicatiu i va aportar elements interessants de cara definir amb més coneixement les activitats divulgadores dels centres.

La jornada fou organitzada amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i hi van assistir al voltant de 80 persones.29/04/13 Acord de col·laboració entre l'IRTA i Carburos Metálicos per impulsar el sector agroalimentari


26/04/13 Big data in biology


26/04/13 Diferents soques de virus PRRS poden donar respostes immunes quasi oposades


19/04/13 Constituït el Comitè del Premi ACER

El Comitè del Premi ACER va ser constituït i va celebrar la seva primera reunió aquest passat dijous 18 d’abril. El Comitè està presidit pel president de l’ACER, Dr. Lluís Torner (director de l'ICFO), i composat també pel Dr. Joan Guinovart (director de l’IRB Barcelona), el Dr. Joaquim Bruna (director del CRM), la Dra. Isabel Rodà (ex-directora de l’ICAC) i el Dr. Matteo Cavalli-Sforza (director de l’IFAE).

El premi ACER, de caràcter biennal, està destinat a persones o institucions que s’hagin distingit per la seva promoció de la recerca de frontera com a motor de desenvolupament, destacant-ne la seva importància social i econòmica.18/04/13 Un estudi de l'IRB Barcelona ajuda a entendre i prevenir els efectes secundaris dels fàrmacs


16/04/13 La Generalitat de Catalunya i l'Obra Social 'La Caixa' impulsen un projecte desenvolupat a l'ICIQ


05/04/13 Nous i llavors, l'aliment dels primers esquirols


04/04/13 Adéu al primer director de l'IBEC


Copyright © 2011 · Tots els drets reservats · Disseny By Asterisk Communication*
Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) · C/ Baldiri Reixac 4-8 (Torre i, Planta 5a, Despatx B10). 08028 Barcelona
Tel: +34 934 034 481 · abotella@acer-catalunya.org