El càncer de còlon és el tercer més comú al món, amb prop de 2 milions de nous casos cada any. La majoria dels pacients són diagnosticats quan el tumor encara està localitzat al còlon o el recte. Aquests tumors s’extirpen mitjançant cirurgia i, en molts casos, es tracten amb quimioteràpia amb la intenció d’evitar les recaigudes a la malaltia. Tot i això, en un percentatge de pacients comprès entre un 20% i un 35%, el càncer reapareix en altres òrgans vitals en forma de metàstasi. Aquestes s’originen per cèl·lules tumorals residuals que romanen ocultes en el moment de la cirurgia, principalment al fetge o al pulmó. Les metàstasis són la principal causa de mort de gairebé tots els tipus de càncer, inclòs el de còlon.
La major part de la recerca en càncer colorectal s’ha centrat a entendre la malaltia primària. En els darrers anys també hi ha hagut avenços importants en la caracterització de la malaltia metastàtica un cop aquesta es manifesta. Però, fins ara, no s’havia pogut abordar la investigació d’aquesta petita població de cèl·lules tumorals que està disseminada i és invisible a les tècniques diagnòstiques utilitzades a la clínica. Aquest desconeixement s’ha traduït en una manca de teràpies efectives per eliminar la malaltia residual i evitar la recurrència metastàtica que tenen un mal pronòstic. Científics de l’IRB Barcelona, liderats pel Dr. Eduard Batlle, investigador ICREA i cap de grup al CIBER de Càncer (CIBERONC), han identificat per primera vegada cèl·lules tumorals residuals ocultes al fetge i pulmó, i han caracteritzat com evolucionen fins a donar lloc a l’aparició de metàstasis en aquests òrgans.
“Entendre i evitar el fenomen de les recaigudes després de la cirurgia és una necessitat mèdica no resolta. Després de molts anys investigant el càncer de còlon, hem fet un primer pas per prevenir les metàstasis en pacients que debuten amb una malaltia localitzada”, explica el Dr. Eduard Batlle, cap del laboratori de Càncer Colorectal a l’IRB Barcelona.
Seguir llegint…