Els paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu de la Conca Dellà (MCD), Albert Prieto-Márquez i Albert Sellés, han descrit una nova espècie de dinosaure anomenat Calvarius rapidus a partir d’un os del peu trobat al Pallars Jussà (Lleida, Catalunya). És un dels darrers dinosaures que va existir abans de la seva extinció a tot el planeta. La recerca ha estat publicada recentment a Journal of Vertebrate Paleontology.
La nova espècie és un ornitòpode, un dels grups de dinosaures herbívors més diversos, longeus i cosmopolita, del que en formen part alguns representants emblemàtics com els iguanodonts o els hadrosaures ‘de bec d’ànec’. Dins dels ornitòpodes, C. rapidus pertany al grup dels estiracosterns i va habitar els actuals Pirineus catalans durant l’etapa final del Cretaci, fa uns 66 milions d’anys, concretament en els últims cent mil anys del Mesozoic. Aquesta era geològica va acabar amb el conegut impacte d’un meteorit a la Terra que va provocar l’extinció de tots els dinosaures no avians, junt amb molts altres grups d’organismes. Per tant, Calvarius rapidus, és un dels darrers dinosaures que va trepitjar el planeta.
És precisament la proximitat temporal entre aquest esdeveniment d’extinció massiva i l’antiguitat del fòssil el que ha donat nom al nou gènere Calvarius, pel ‘calvari’ que va suposar l’impacte del meteorit a la biosfera. L’epítet específic rapidus fa referència a les adaptacions pròpies d’animal corredor que presenta l’exemplar.