Investigadors de l’Hospital del Mar Research Institute han descrit, per primera vegada, un marcador que pot ajudar a predir quins pacients amb Alzheimer o altre tipus de demències patiran una evolució més ràpida de la malaltia. Es tracta del grau de deteriorament de la barrera hematoencefàlica, que regula els intercanvis entre la sang i el cervell i el protegeix de possibles agressions i infeccions. El treball es publica a la revista Alzheimer’s&Dementia i en ell també han participat investigadors del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, i del CIBER en Fragilitat i Envelliment (CIBERFES) i del CIBER de Fisiopatologia, Obesitat i Nutrició (CIBERObn).
El primer signant del treball, el Dr. Albert Puig-Pijoan, investigador de l’Hospital del Mar Research Institute i metge adjunt del Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar, apunta que en aquest estudi “hem pogut veure si l’augment de la permeabilitat de la barrera hematoencefàlica és un bon predictor o si s’associa a un pronòstic diferent en els pacients amb deteriorament cognitiu”. Fins ara, es disposava de pocs marcadors que permetin preveure quins pacients amb diagnòstic d’Alzheimer o altres demències anaven a tenir una evolució més ràpida.
Per comprovar si l’estat de la barrera hematoencefàlica serveix com a predictor, s’ha fet el seguiment de més de 300 pacients de la cohort BIODEGMAR de l’Hospital del Mar durant quatre anys. Aquestes persones havien estat diagnosticades de deteriorament cognitiu lleu o demència, causades per diferents malalties neurodegeneratives com ara Alzheimer o per malaltia cerebrovascular. Per al seu diagnòstic, es comptava amb la valoració clínica acompanyada d’una valoració neuropsicològica, així com dades extretes d’una punció lumbar i una ressonància magnètica. Per veure la seva evolució, es feien visites clíniques i valoracions neuropsicològiques durant el seguiment.
Aquestes persones havien estat diagnosticades de diferents patologies neurodegeneratives, com ara Alzheimer o malaltia cerebrovascular, però també de deteriorament cognitiu lleu. Per veure la seva evolució, es comptava amb les dades extretes d’una punció lumbar, acompanyada d’una valoració neuropsicològica i una ressonància magnètica.